Βασιλική Σκάρα. Η κορυφαία ίσως αθλήτρια χειροσφαίρισης στην Ελλάδα με τεράστιες διακρίσεις σε Εθνικό, Πανευρωπαϊκό, αλά και Παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας και συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες, μας μίλησε για την πορεία της, τις διακρίσεις της, το άθλημα του Μπιτς χάντμπολ, αλλά και τους Παγκόσμιους αγώνες που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Καρτερού.
Μέλος της χρυσής ομάδας η οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν το 2018, η Βασιλική δεν κρύβει την «ζήλια» και την επιθυμία της όμως λέει χαμογελώντας: «Να μπω μέσα να παίξω και εγώ, ζηλεύω δεν το κρύβω».
Αρχικά η Βασιλική Σκάρα μας μίλησε για το πώς προέκυψε το χάντμπολ στη ζωή της, αποκαλύπτοντας: «Εντελώς τυχαία, έπαιζα μπάσκετ, αλλά επειδή έπαιζαν χάντμπολ οι φίλες και η παρέα μου, πήγα να παίξω και εγώ. Αυτό ήταν. Κόλλησα. Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Θυμάμαι μάλιστα πως με έβαλαν κατ’ ευθείαν να παίξω. Δεν ήξερα ούτε τους κανονισμούς, στο λεωφορείο για τον πρώτο αγώνα μου τους εξηγούσαν. Ήμουν 15 ετών και τα πήγα αρκετά καλά στον πρώτο μου αγώνα. Έβαλα και πολλά γκολ στην πρώτη μου παρουσία και αμέσως οι άνθρωποι στην ομάδα με κράτησαν στο άθλημα και εγώ από την πλευρά μου κόλλησα όπως είπα, μου άρεσε πάρα πολύ. Και τότε μάλιστα που έπαιζα μπάσκετ και μου άρεσε επίσης, ήμουν αρκετά καλή και με είχε ζητήσει ο Παναθηναϊκός. Όμως ήμουν πολύ μικρή και δεν τόλμησα ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου να φύγω από την Άρτα και παρέμεινα στο χάντμπολ. Δεν ξέρω πως θα ήταν τα πράγματα αν είχα επιλέξει το μπάσκετ (γέλια)».
Μετρώντας 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και 10 Κύπελλα σε εθνικό συλλογικό επίπεδο, έχει καταφέρει να περάσει στο πάνθεον του αθλήματος, η ίδια λέει: «Για εμένα οι τίτλοι αυτοί ήταν το απόλυτο που μπορούσα να πετύχω. Ειδικά με την Άρτα την ομάδα του τόπου μου που είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου εκεί. Τίμησα την πατρίδα μου με τον καλύτερο τρόπο στην παρουσία μου με την ομάδα μας».
Για κάθε αθλητή η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα όνειρο ζωής, η Βασιλική το έχει καταφέρει και αυτό με την παρουσία της στην Αθήνα το 2004. Στο τι της έχει μείνει από την τεράστια αυτή εμπειρία, αναφέρει: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελετή έναρξης, Ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα που το θυμάμαι για πάντα. Από τους αγώνες δεν θυμάμαι πάρα πολλά, εκτός από το υψηλότατο επίπεδο των αγώνων. Και μόνο που σου δίνεται η ευκαιρία όμως ως αθλητής να λάβεις μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες, είναι ευλογία. Και ειδικά ένα παραπάνω από τη στιγμή που οι αγώνες έγιναν στην Αθήνα, στο τόπο μας με τους Έλληνες στις εξέδρες».
Διακρίσεων συνέχεια στη μεγάλη καριέρα της Βασιλικής Σκάρα και στο Μπιτς χάντμπολ, με το αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς στην Πεσκάρα το 2015, τον Παγκόσμιο τίτλο στο Καζάν το 2018, αλλά και το χρυσό στους Μεσογειακούς στην Πάτρα το 2019. Αναφερόμενη την πορεία του αθλήματος, λέει: «Με το που τελείωναν οι υποχρεώσεις μας στη σάλα, ξεκινούσε το Μπιτς χάντμπολ. Και εγώ και οι άλλοι αθλητές και αθλήτριες του χώρου, το βλέπαμε ως μια συνέχεια στις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις.
Ήταν μια μεταβατική περίοδος για το καλοκαίρι για να κρατιόμαστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση, καθώς το πρωτάθλημα τελείωνε Απρίλιο και ξεκινούσε πάλι τον Οκτώβριο, ήταν μεγάλο διάστημα για έναν αθλητή να μένει εκτός δράσης. Ξεκινήσαμε δειλά, αλλά όταν είδαμε πως έχουμε δυνατότητες ως ομάδα και μετά την πρώτη μας διεθνή παρουσία ως Εθνική Μπιτς χάντμπολ, το είδαμε ακόμα πιο σοβαρά με την πάροδο των χρόνων. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας ήταν να πάρουμε ένα μετάλλιο σε μια μεγάλη διοργάνωση.
Αρχίσαμε να το πιστεύουμε πάρα πολύ μετά το μετάλλιο στην Πεσκάρα. Εκεί είπαμε πως μπορούμε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη διάκριση. Φτάσαμε στο Παγκόσμιο του Καζάν, εκεί όλα αυτά που είχαμε δημιουργήσει βγήκαν. Αυτό που πιστεύαμε και το όραμα που είχαν οι προπονήτριες μας και η εμπιστοσύνη που έδειχναν από εμένα που ήμουν 45, μέχρι κάποιες συναθλήτριες μου που ήταν 15, τις δικαίωσε και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Ήταν εξαιρετική η οργάνωση και η προετοιμασία μας τότε. Ήμασταν όλες μας συγκεντρωμένες στο στόχο μας, ίσως και να μην περίμεναν ότι θα είχαμε τόσο καλή ομάδα και ήρθε η διάκριση. Όλα τα κάναμε καλά σωστά και στο… κόκκινο και έτσι καταφέραμε να κατακτήσουμε τον Παγκόσμιο τίτλο».
Με τέτοιο βιογραφικό η Βασιλική Σκάρα είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να μας μιλήσει για το Μπιτς Χάντμπολ και να το… συστήσει σε όσους δεν το γνωρίζουν ακόμα: «Είναι ένα φανταστικό και θεαματικό άθλημα. Είναι τελείως διαφορετικό από τη σάλα. Είναι απρόβλεπτο και μια ομάδα μπορεί να νικήσει μια πιο δυνατή και αυτό το κάνει πιο συναρπαστικό. Είναι στην αναμονή για να γίνει μάλιστα και Ολυμπιακό Άθλημα και είναι από τα αθλήματα παραλίας που θα πέσει μεγάλο βάρος και από τις διεθνείς ομοσπονδίες.
Μπορεί ένας αστάθμητος παράγοντας όμως μια λακκούβα στην άμμο, ή ο αέρας να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Είναι ένα άθλημα που μας ταιριάζει πάρα πολύ, ως μια χώρα με τόσες παραθαλάσσιες περιοχές. Δώσαμε και εμείς με τη διάκρισή μας στο Καζάν μια ώθηση στο να μάθει ο κόσμος το άθλημα και να έρθει κοντά».
Τέλος η Βασιλική Σκάρα αναφέρθηκε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Καρτερού: «Είναι πολύ σημαντικό που έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις για το Μπιτς χάντμπολ. Δεν υπάρχουν σε άλλο μέρος στην Ελλάδα, είναι οι πρώτες και εύχομαι να μην είναι και οι μοναδικές. Μακάρι να την εκμεταλλευτούν αυτή την εγκατάσταση όλοι και στην Κρήτη και όχι μόνο. Στο αγωνιστικό μέρος, έχουν γίνει μέχρι τώρα καλοί αγώνες και το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, ενώ και το μέρος είναι ιδανικό. Οι δικές μας ομάδες στις μικρές ηλικίες δεν έκαναν πολύ καλή προετοιμασία λόγω των σχολικών υποχρεώσεων που είχαν τα παιδιά, παρόλα αυτά προσπαθούν πάρα πολύ και έχουν πάρει την πρόκριση για την είσοδο στην 12άδα και διεκδικούν την πρόκρισή τους και στην 8άδα».