Την περασμένη Δευτέρα, μεσούντων των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων που διεξάγονται στον Καρτερό, το μπιτς χάντμπολ γιόρτασε τα τριακοστά γενέθλια του και η Ιστορία συνεχίζεται…
Η Ιστορία δεν πέρασε ξόφαλτσα από την Ελλάδα κι αυτό καλύτερα από τον καθένα το ξέρει ο Δημήτρης Καρράς, ο οποίος έχει de facto και de jure το δικαίωμα να συστήνεται ως ο… πατερούλης της ελληνικής χειροσφαίρισης.
Ο πατερούλης, ο πιονιέρος, ο μέντορας, ο δάσκαλος, ο ιεροφάντης του και πάει λέγοντας…
Το όνομα του επί 34 συναπτά έτη καθηγητή των ΤΕΦΑΑ είναι στενά και άρρηκτα συνδεδεμένο με το χάντμπολ, που το γνώρισε και ένιωσε να του ασκεί μια ξεχωριστή μαγεία, τον Σεπτέμβριο του 1972…
Η γοητεία το 1972 στο Μόναχο και το ορόσημο στο Αμύνταιο
«Τότε ήμουν 22 ετών, επισκέφθηκα τον αδελφό μου που έμενε στο Μόναχο, έτυχε να παρακολουθήσω το χάντμπολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ένιωσα να γοητεύομαι. Το γνώρισα, μου άρεσε, φρόντισα να το μάθω παρακολουθώντας αγώνες και σεμινάρια και κάποια στιγμή ωρίμασαν οι συνθήκες να παιχθεί και στην Ελλάδα» διηγείται ο Δημήτρης Καρράς.
Στο χρονικό της ελληνικής χειροσφαίρισης, υπάρχει μια ημερομηνία-ορόσημο: η 13η Φεβρουαρίου του 1977 όταν στο Αμύνταιο διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες με τη συμμετοχή του Αμύντα Αμυνταίου, της ομάδας του γυμνασίου της πόλης, της ΝΕΛΕ και του Εθνικού Κοζάνης.
Εκείνη την εποχή το χάντμπολ ανήκε στη δικαιοδοσία του ΣΕΓΑΣ από το οποίο αυτονομήθηκε το 1979 με την ίδρυση της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος, πρώτος πρόεδρος της οποίας διετέλεσε ο Μιλτιάδης Μπουφίδης.
«Μπήκαν οι βάσεις, το χάντμπολ άρχισε να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα και να εξαπλώνεται» επισημαίνει ο Δημήτρης Καρράς, ο οποίος το διακόνησε και το δίδαξε τόσο ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια (τέσσερα χρόνια) και εν συνεχεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (34), όσο και ως προπονητής σε πλείστες όσες ομάδες.
Τρεις τίτλοι στην ίδια σεζόν!
Ο πρωτοπόρος του ελληνικού χάντμπολ έχει καθίσει στους πάγκους του Τελαμώνα, του Πανιωνίου του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας, της Νέας Ελβετίας, του Ολυμπιακού Κερατσινίου, του Άρη Νικαίας και του Κολεγίου (ΣΑΚΑ), ενώ κατέχει ένα κατά πάσα πιθανότητα παγκόσμιο ρεκόρ…
Ποιο είναι αυτό;
Μέσα σε μία σεζόν κατέκτησε τρεις τίτλους με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδελφείας στην Α’ Εθνική ανδρών, με τον Πανιώνιο στη Β’ Εθνική και με τον Άρη Νικαίας στις γυναίκες.
Triple crown, κάτσε καλά!
Το σωτήριον έτος 1992 λανσαρίστηκε παγκοσμίως το μπιτς χάντμπολ που βεβαίως υπέπεσε στα ραντάρ του Δημήτρη Καρρά ο οποίος το εισήγαγε στην Ελλάδα.
Η αφετηρία στον Σχοινιά, στην Αιδηψό και στις Ράχες
«Το 1996 διοργανώσαμε το πρώτο τουρνουά στην παραλία «Καράβι» του Σχοινιά με τη συμμετοχή της μικτής Αθηνών, του Ολυμπιακού Κερατσινίου και του Ομίλου Ξυνή και αυτό υπήρξε το σημείο εκκίνησης μας. Στη συνέχεια διεξαγάγαμε τουρνουά στην Αιδηψό και στις Ράχες Φθιώτιδας, στα οποία συμμετείχαν και ομάδες από το εξωτερικό.
Σε αυτά μεταξύ άλλων αγωνίσθηκαν ο Γιώργος Χαλκίδης, ο Γιώργος Κρανάκης, ο Πολύβιος Μπρακατσέλος, η Βάσω Σκάρα και η Αλέκα Μαυρίδου, ενώ διαιτήτευσαν ο Γιώργος Μπεμπέτσος και ο Γιάννης Μεϊμαρίδης».
Το 1996, επί προεδρίας Γιώργου Αλικάκου, ο Δημήτρης Καρράς παρακολούθησε το πρώτο σεμινάριο μπιτς χάντμπολ που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στη Μάρσαλα της Ιταλίας. «Εκεί γνωρίσθηκα με τον Πάνο Αντωνίου από την Κύπρο και μάλιστα έκανα και κάποιες προτάσεις για τους κανονισμούς».
Δώδεκα χρόνια αργότερα (2008) ο Δημήτρης Καρράς εξέδωσε και ένα σχετικό βιβλίο με τον τίτλο «Παράκτια Χειροσφαίριση» που αποτελεί ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για την ιστορία και την εξέλιξη του αθλήματος.
«Ταιριάζει στο ελληνικό ταμπεραμέντο»
«Το μπιτς χάντμπολ είναι ένα πολύ γρήγορο, θεαματικό και συναρπαστικό άθλημα, που έχει πολλή τακτική και ταιριάζει στο ελληνικό ταμπεραμέντο. Πιστεύω ότι είναι πιο θεαματικό από το μπιτς βόλεϊ και ελπίζω να το δούμε να αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο στην πατρίδα μας» επισημαίνει.
Ο μύθος των τραυματισμών
Και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να ανατραπεί η άποψη ότι στο μπιτς χάντμπολ ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμών. Έχω ερευνήσει επιστημονικά αυτό το θέμα και μάλιστα δημοσίευσα εργασία στην οποία τεκμηριώνεται ότι συμβαίνουν λιγότεροι τραυματισμοί σε σχέση με τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα».
Ο Δημήτρης Καρράς βρίσκεται στο Ηράκλειο και παρακολουθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. «Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι οι εγκαταστάσεις στον Καρτερό είναι από τις αρτιότερες στον κόσμο και οφείλω να συγχαρώ τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και τον γενικό διευθυντή της διοργάνωσης Παναγιώτη Τραϊκόγλου. Ελπίζω να υπάρχει ανάλογη συνέχεια με διοργανώσεις, ώστε να αξιοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε»