Ο Γιαν Χάνσεν δεν έχει σχέση με το μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου χάντμπολ και επίσης Δανό, Μίκελ Χάνσεν, όμως είναι ενδεχομένως το ίδιο πιστός και αφοσιωμένος στο αγαπημένο του άθλημα ως φανατικός υποστηρικτής του. Ο 54χρονος, Γιαν, είναι εθελοντής στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα BeachHandball, που διεξάγονται στον Καρτερό του Ηρακλείου Κρήτης. Έχει επισκεφθεί την Ελλάδα 22 φορές, όμως τις… 20 έχει πάει στα Χανιά και μία στο Ηράκλειο, στο οποίο ταξίδεψε για πρώτη φορά.
Η αγάπη του για το χάντμπολ ήταν εκείνη, που τον παρακίνησε να δηλώσει συμμετοχή ως εθελοντής, όπως εξήγησε μιλώντας για λογαριασμό της ιστοσελίδας της διοργάνωσης: «Υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παίκτες, για παράδειγμα από τις ομάδες της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας. Αυτό ήταν ένα κίνητρο για εμένα, που παρακολουθώ χάντμπολ, ώστε να έρθω. Δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα, απλά δήλωσα συμμετοχή, με δέχθηκαν, έκλεισα εισιτήρια και ξενοδοχείο πολύ κοντά από εδώ (σ.σ. από τον Καρτερό), ώστε να διευκολύνομαι στην μετακίνηση και να ‘μαι. Έχω εμπειρία από εθελοντισμό σε αθλητικές διοργανώσεις στην Δανία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εθελοντής η φιλοσοφία σου θα πρέπει να είναι ότι βρίσκεσαι στο μέρος της διοργάνωσης, όχι για τον εαυτό σου, αλλά για όλους τους άλλους, κυρίως για τους αθλητές και τις αθλήτριες».
Η επαφή του με το χάντμπολ είναι μακροχρόνια και… πολυδιάστατη: «Έπαιζα χάντμπολ στα… νιάτα μου, για σχεδόν 25 χρόνια. Επιπλέον, ήμουν προπονητής χάντμπολ για άλλα τόσα περίπου χρόνια, δεν έχω υπάρξει πρώτος προπονητής σε ανδρική ή γυναικεία ομάδα, όμως προπονούσα αθλητές και αθλήτριες νεαρών ηλικιών. Πολλά από αυτά τα παιδιά, μάλιστα, ακολούθησαν επαγγελματική πορεία στην συνέχεια, έπαιξαν για Εθνικές ομάδες και σε ομάδες της Μπουντεσλίγκα. Η δουλειά μου είναι το χάντμπολ, δεν δραστηριοποιούμαι κάπου αλλού».
Η Δανία έχει παράδοση στο χάντμπολ και τα θετικά σχόλια για την διοργάνωση από Δανούς σίγουρα τιμούν την προσπάθεια, που καταβάλλεται στον Καρτερό: «Το χάντμπολ είναι μέρος της ζωής μου. Στην Δανία το χάντμπολ είναι παράδοση, ασχολούμαστε πολύ με το άθλημα, τόσο με το χάντμπολ σάλας, όσο και με το beachhandball. Ξέρουμε τα πάντα για το χάντμπολ στην Δανία. Η διοργάνωση στο Ηράκλειο είναι εξαιρετική, υψηλών προδιαγραφών, περνάω καλά, μ’ αρέσει πολύ. Περίμενα πως θα συναντήσω αυτό το περιβάλλον. Ίσως επισκεφθώ ξανά το Ηράκλειο».
Όσο για το αν γνωρίζει αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας στο BeachHandball, ανέφερε: «Από την σημερινή γυναικεία ομάδα Beach Handball της Ελλάδας γνωρίζω την Μάγδα Κεπεσίδου, όμως έχω γνωρίσει ακόμα την ΛαμπρίναΤσάκαλου και την Ελισάβετ Μάστακα, όλες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Beach Handball της Δανίας το 2013. Θα ήθελα να γνωρίσω και άλλα μέλη των Εθνικών ομάδων της Ελλάδας».
Ποιά είναι η εκτίμησή του για τo φινάλε στα Παγκόσμια Ανδρών και Γυναικών; «Ελπίζω η ανδρική ομάδα της Δανίας να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό με την Κροατία».
Πάντως, ο ίδιος δηλώνει ότι έχει… αντισταθεί προς το παρόν στην θάλασσα, για λόγους… καθήκοντος: «Είμαι συγκεντρωμένος στην διοργάνωση, δεν συνδυάζω διακοπές. Ίσως το βράδυ, όταν όλα θα έχουν τελειώσει να κάνω μια βουτιά. Προς το παρόν, έχω βρέξει μόνο τα πόδια μου. Αν και μού αρέσει ο ήλιος, προσπαθώ να προφυλάσσομαι από αυτόν και την ζέστη».
Δεν γνωρίζουμε, αν σκοπεύει να καταγράψει ρεκόρ (αν δεν το έχει ήδη κάνει) Δανού επισκέπτη στην Κρήτη και δη στα Χανιά, όμως σίγουρα είναι σε… καλό δρόμο: «Έχω έρθει 22 φορές στην Κρήτη, εκ των οποίων οι 20 ήταν στα Χανιά. Στο Ηράκλειο, ωστόσο, βρίσκομαι για πρώτη φορά. Έχω κάνει πολλούς φίλους στην Κρήτη, πλέον έχω φίλους και στο Ηράκλειο. Παρ’ όλο που έχω έρθει τόσες φορές στην Ελλάδα, ποτέ δεν έχω παραμείνει στην ηπειρωτική χώρα, για παράδειγμα στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, ούτε έχω επισκεφθεί άλλο νησί. Όλες τις φορές έχω έρθει μόνος μου, η οικογένειά μου σέβεται απόλυτα ότι θέλω να ταξιδεύω».